Store ændringer på browser-markedet i 2010

Alle udviklere, som ønsker at lave hjemmesider, som ser ens ud i alle browsere, ved at det ofte er meget svært, grundet forskellig tolkning fra browsernes side. Især Microsoft’s Internet Explorer, er en stor synder, som gør alt anderledes, end standarderne siger. Heldigvis er krigen gået igang, og 2010 ser ud til at blive et rigtigt spændende år!

The Major Browsers

Ifølge W3C, en international sammenslutning, som laver standarder for Word Wide Web (nettet), findes der fem “major browsers” – altså fem store browsers. Det er henholdsvis: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Google Chrome, Apple Safari. Alle disse browsere, fortolker ikke al kode ens (ikke engang HTML), og der skal derfor testes hele tiden, når man udvikler hjemmesider.
Der findes flere store browsers, men disse bygger på en anden browser, og tolker derfor kode ens – fx Flock og Netscape, som bygger på Firefox.

EU’s nye lov om at alle windows brugere skal have lov til at vælge sin egen browser fra start af, giver konkurrence på markedet, som allerede nu ryster under fødderne af Explorer. Min personlige gæt, vil være at Firefox og Chrome vil slås om 1. pladsen. Hvorfor? Grundet Firefox’ fantastiske ry og Google annoncering med Chrome på forsiden, er noget der batter!

Hvem sidder på hvad?

Microsoft sidder stadig solidt på markedet (på papiret), men de taber 0,92 % af andelen, hver eneste måned.
Vigtigt at bemærke er også, at Google’s browser Chrome har overhalet Apple’s Safari, og er altså nu på en tredjeplads med 4,63 %

Explorer er stadig overlegne

Explorer er stadig overlegne

Vores skandinaviske ven, Opera, klarer sig også rigtig godt efter opdateringen til version 10.

Net Applications spår om endnu mørkere tider for Internet Explorer, som de regner med sidder på under 50 % af markedet til maj 2010. Om det så er en spådom man bør tro på? Ja helt klart. Fordi Net Applications har masser af unikke besøgende på mange forskellige platforme og steder, og de har før spået om fremtiden, og derefter få ret!

Lad krigen begynde!


Kunne du lide denne artikel, ville det gøre mig meget glad, hvis du gad at dele den med andre. Det giver mig motivation til at skrive.

— Morten Kaltoft

Skriv en kommentar