Ny version af browseren Opera i udvikling

Da browseren Opera kom i version 10, var vi på owix måbende, over et så flot norsk arbejde – det var 100 % gennemført. Vi har testet pre-Alpha version 10.5 og det er endnu vildere! Især dets nye JavaScript Engine, Carakan, og Layout Engine, Presto 2.5, som også understøtter animering i CSS3 er noget vi kigger nærmere på.

Det er vist ingen hemmelighed, at vi her på bloggen, retter meget opmærksomhed mod Opera. Det gør vi bl.a. fordi vi gerne støtter vores norske venner og deres browser, som ikke får den opmærksomhed i medierne, som den bør – og fordi at vi er trætte af at høre om Firefox og dets plugins.

JavaScript Engine

Et JavaScript Engine, er et stykke software, som afvikler JavaScript, og findes oftest i browsere. Vi kigger på Opera’s JavaScript Engine

Historien om Opera og dets JavaScript Engines

Opera har siden version 9.5, kørt på deres eget-udviklet JavaScript Engine kaldet Futhark, som arbejdede sammen med Presto, som Opera Software, også udviklede. Da Futhark kom på markedet, den 12. juli 2008, viste alle tests at den var den hurtigste nogensinde.

Senere på året, blev Opera overhalet indenom af nogle af de andre Major browsers. Både Google, med V8-Engine, Mozilla, med TraceMonkey og af Apple, med SquirrelFish (senere Nitro), fik bedre JavaScript Engine, end Opera.

Da Opera Software i september, 2009 udgav Opera i version 10, kørte browseren stadig på det 1-år gamle Futhark, selvom browseren var blev betydeligt bedre.

De har nu udgivet en pre-Alpha-release af version 10.5, og kan downloades frit, af alle developers og testere. Det bliver stadig holdt lidt hemmeligt, da det ikke er den færdige version, af version 10.5, som går under browser-navnet Evenes.

I version 10.5 er Futhark nu blevet skiftet ud med Carakan, som også arbejder sammen med Presto (2.5), og lad os se nogle forbedringer:

Opera 10.5 JavaScript Benchmark

Carakan sammenlignet med Futhark

Forbedringen af Opera’s JavaScript Engine ses tydeligt på ovenstående billede. Men sammenligning mellem browser-versioner siger ikke altid, noget om, hvordan en browser klarer sig i forhold til andre browsere – men det gør det nedenstående billede.

JavaScript Test

Opera giver de andre browsere baghjul (Uafhængig kilde)

Meget mere er der vist ikke at sige, om dets JavaScript Engine?

Presto Layout Engine

Opera har altid kørt deres eget Layout Engine, som hedder Presto. Selve Presto er der ikke så meget spændende at fortælle, udover at Opera er de eneste, som kører det. Men det er de nye muligheder i Presto 2.5, som er meget spændende.

Presto 2.5 har været klar til at modtage CSS3 i et stykke tid nu, men nu er der åbnet for dynamiske effekter til CSS – noget som ikke er set før under CSS (udover de fem pseudoklasser).

Jeg har lavet en video, hvor jeg tester hvad Pesto 2.5 kan. Videoen kan ses på YouTube, hvor det også er muligt at finde ekstra-materiale, som vi finder spændende. Subscribe os, hvis du er interesseret:

Som i kan se, er det rimelig gode muligheder, vi får med CSS3, hvis det står til Opera Software. Hvad der bliver standard, vides aldrig.


Kunne du lide denne artikel, ville det gøre mig meget glad, hvis du gad at dele den med andre. Det giver mig motivation til at skrive.

— Morten Kaltoft

Skriv en kommentar